Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Foszlós mazsolás kalács recept

Foszlós mazsolás kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg liszt
    • 5 dkg élesztő
    • 10 dkg cukor
    • 10 dkg vaj
    • 5 dl tej
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez
    • 20 dkg mazsola
    • egy csipet só

    Elkészítése:

    A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, hogy megpuhuljon. Használhatunk rumot is, ha szeretnénk. Amíg puhul, elkészítjük a tésztát.

    2 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kanál cukrot, a vajat és az élesztőt is belemorzsoljuk. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot. A közepébe készítünk egy kis mélyedést, és ide ütjük a 4 tojássárgáját. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük a maradék 3 dl tejjel együtt. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük a tésztába, és összedolgozzuk.

    Amint a kalács állagát megfelelőnek ítéljük, cipót formálunk belőle, és a tál alját, majd a tészta tetejét is meghintjük egy kis liszttel. Letakarva 1 órát kelni hagyjuk.

    A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, és feltekerjük őket, majd a három csíkot összefonjuk. Amint szépen megformáztuk a süteményünket, előkészítjük a tepsit. Kivajazzuk, majd erre helyezzük a kalácsunkat. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Használhatjuk az egész tojást is, de csak a sárgáját használva pirosabb lesz a végeredmény.

    Negyed órát kelni hagyjuk, addig felmelegítjük a sütőt 180 fokra. Negyed óra múlva ismét megkenjük a tésztát tojássárgájával.

    Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, behelyezzük a szépen összeállított sütinket, és szép barnára sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá