Foszlós mazsolás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Foszlós mazsolás kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 20 dkg mazsola
  • egy csipet só

Elkészítése:

A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, hogy megpuhuljon. Használhatunk rumot is, ha szeretnénk. Amíg puhul, elkészítjük a tésztát.

2 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kanál cukrot, a vajat és az élesztőt is belemorzsoljuk. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot. A közepébe készítünk egy kis mélyedést, és ide ütjük a 4 tojássárgáját. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük a maradék 3 dl tejjel együtt. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük a tésztába, és összedolgozzuk.

Amint a kalács állagát megfelelőnek ítéljük, cipót formálunk belőle, és a tál alját, majd a tészta tetejét is meghintjük egy kis liszttel. Letakarva 1 órát kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, és feltekerjük őket, majd a három csíkot összefonjuk. Amint szépen megformáztuk a süteményünket, előkészítjük a tepsit. Kivajazzuk, majd erre helyezzük a kalácsunkat. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Használhatjuk az egész tojást is, de csak a sárgáját használva pirosabb lesz a végeredmény.

Negyed órát kelni hagyjuk, addig felmelegítjük a sütőt 180 fokra. Negyed óra múlva ismét megkenjük a tésztát tojássárgájával.

Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, behelyezzük a szépen összeállított sütinket, és szép barnára sütjük.