Diós, fahéjas nudli recept

Hozzávalók:
- 25 dkg krumpli
- 5 dkg vaj + 2 dkg vaj a morzsához
- 1 mk só
- 10 dkg liszt
- 4 ek zsemlemorzsa
- 3 ek porcukor
- 4 ek darált dió
- 1 tk fahéj
Elkészítése:
A krumplikat meghámozom, megmosom, felkockázom, majd bő, sós vízben puhára főzöm. Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, rádobom a vajat, azzal addig keverem, míg teljesen el nem olvad, majd krumplinyomóval az egészet jól áttöröm. Langyosra hűtöm.
Rámérem a lisztet és kézzel egynemű tésztává gyúrom.
Nagyon enyhén lisztezett munkalapra borítom, kissé ellapítom.
Szélesebb csíkokra szabdalom, majd ezekből a csíkokból nagyjából ujjnyi átmérőjű hengereket sodrok. A hengereket további, körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágom.
Minden darabot kicsit átgörgetek, formázok, hogy a végeik elvékonyodjanak. Egy közepes lábasban vizet forralok, amibe egy mk sót szórok. Amíg a víz fő, elkészítem a morzsát.
Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztom a 2 dkg vajat, állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát. Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, figyeljünk, nehogy megégjen, kevergessük még kicsit! A morzsára rászórom a porcukrot, a darált diót és a fahéjat és gondosan elkeverem.
Amikor a víz már lobog, beleteszem a nudlik felét. 1-2 perc múlva óvatosan megkeverem. Nagyon rövid idő alatt feljönnek a víz felszínére. Ezután főzöm további 2 percig, majd szűrőkanállal az ízesített morzsára szedem, amin jól átforgatom.
Ugyanígy járok el a nudlik másik felével is.
Ha szeretnétek, szórhattok rá még porcukrot, merészebbek, cukorfüggők lekvárral is fogyaszthatják :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »