Diós, fahéjas nudli recept

Hozzávalók:
- 25 dkg krumpli
- 5 dkg vaj + 2 dkg vaj a morzsához
- 1 mk só
- 10 dkg liszt
- 4 ek zsemlemorzsa
- 3 ek porcukor
- 4 ek darált dió
- 1 tk fahéj
Elkészítése:
A krumplikat meghámozom, megmosom, felkockázom, majd bő, sós vízben puhára főzöm. Amikor megfőtt, leöntöm róla a vizet, rádobom a vajat, azzal addig keverem, míg teljesen el nem olvad, majd krumplinyomóval az egészet jól áttöröm. Langyosra hűtöm.
Rámérem a lisztet és kézzel egynemű tésztává gyúrom.
Nagyon enyhén lisztezett munkalapra borítom, kissé ellapítom.
Szélesebb csíkokra szabdalom, majd ezekből a csíkokból nagyjából ujjnyi átmérőjű hengereket sodrok. A hengereket további, körülbelül 5 cm hosszú darabokra vágom.
Minden darabot kicsit átgörgetek, formázok, hogy a végeik elvékonyodjanak. Egy közepes lábasban vizet forralok, amibe egy mk sót szórok. Amíg a víz fő, elkészítem a morzsát.
Egy magasabb falú serpenyőben felolvasztom a 2 dkg vajat, állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítom rajta a zsemlemorzsát. Legyünk óvatosak, ha már levesszük a tűzről, még mindig pirulni fog, figyeljünk, nehogy megégjen, kevergessük még kicsit! A morzsára rászórom a porcukrot, a darált diót és a fahéjat és gondosan elkeverem.
Amikor a víz már lobog, beleteszem a nudlik felét. 1-2 perc múlva óvatosan megkeverem. Nagyon rövid idő alatt feljönnek a víz felszínére. Ezután főzöm további 2 percig, majd szűrőkanállal az ízesített morzsára szedem, amin jól átforgatom.
Ugyanígy járok el a nudlik másik felével is.
Ha szeretnétek, szórhattok rá még porcukrot, merészebbek, cukorfüggők lekvárral is fogyaszthatják :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »