Csőben sült brokkolis tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 15-20 dkg tészta
- 10 dkg sajt
- 3 dkg vaj
Besamelmártáshoz:
- 6 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 3 dl tej
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejszín
Elkészítése:
A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.
A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük ezt is alaposan le. (Arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát!)
A besamelmártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (Óvatosan, hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen!)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük, hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.
Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk.
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamelmártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.
Egy sütőformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.