Csőben sült brokkolis tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 15-20 dkg tészta
  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg vaj

Besamelmártáshoz:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín

Elkészítése:

A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük le, és csepegtessük alaposan le.

A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízbe, majd csepegtessük ezt is alaposan le. (Arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a tésztát!)

A besamelmártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. (Óvatosan, hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen!)

Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet, és keverjük hozzá a tojássárgát. Addig keverjük, hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik a mártás.

Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni. Ezután keverjük hozzá a maradék vajat, és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk.

A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamelmártást. Ezután óvatosan forgassuk össze.

Egy sütőformát (v. tepsit) kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Ezután reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg a sajt ráolvad, és szép világos színt kap.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.