Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csavaros töltött kenyér recept

Csavaros töltött kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 10 dkg zsír
    • 2,5 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 1 evőkanál cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 1 kg csirkecomb filé/mell
    • 2 ek friss reszelt gyömbér
    • kakukkfű
    • rozmaring
    • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
    • 1 kisebb chili
    • 2-3 ek zsír
    • bors
    • 2-3 szál sárgarépa
    • 7-8 db nagyobb mangold levél, vagy spenót
    • 1 doboz feta sajt
    • 1 üveg csemegeuborka
    • 3 db kaliforniai paprika ( piros, sárga, zöld)
    • mustár
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • zsemlemorzsa
    • szezámmag

    Elkészítése:

    Először is, a liszttel elkeverem a sót, majd elmorzsolom benne a zsírt. A tejet kéz melegre langyosítom, beleszórom a cukrot és az élesztőt, a tálban a liszt közepébe egy kis mélyedést készítek és beleöntöm az élesztős-cukros keveréket, pár percig hagyom fölfutni. A 2 tojást szétválasztom, a 2 sárgája mehet az élesztős keverékbe, a fehérjéket pedig későbbre eltehetjük. Szép, sima tésztává gyúrom ( jól ki kell gyúrni) és meleg helyre teszem, letakarva bő egy órára.

    A csirkehúst – ami lehet melle vagy combja is kis kockákra/ csíkokra vágom. Jól besózom, borsozom majd kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítem és félreteszem. A zsírt egy serpenyőben felhevítem, közben a fokhagymát és a chillit apróra szeletelem, a gyömbért lereszelem és megfuttatom hirtelen a forró zsírban. Hogy ne égjen meg, azonnal rá i dobom a husit, fehéredésig. Szűrős kanállal kiszedem a csirkét, a répát vastagabb csíkokra, batonnet-re szeletelem és beledobom a visszamaradt szaftba, félig megfőzöm benne, majd ezt is kiszedem.

    A mangold leveleket sós vízben leforrázom, majd szintén megfuttatom kicsit a husi szaftjában, kiszedem félreteszem.
    A paprikákat csíkokra vágom, a csemegeuborkát hosszában félbe és a fetát is vastagabb csíkokra.

    A tésztát kinyújtom olyan hosszúságúra, hogy ha felcsavarva a tepsibe kerülne, végig érjen benne. Megkenem bőven mustárral, 1-2 cm-t a szélein kihagyva, majd megszórom zsemlemorzsával. Erre fektetem rá a mangold/spenót leveleket, hogy a mustár széléig teljesen befedje azt. Tekerési iránynak párhuzamosan mehetnek rá a csíkozott zöldségek, a feta, de mielőtt a husi is rákerülne, ütök bele egy tojást, az fogja majd össze. Mehet rá a husi.

    Körülbelül két hajtásnyi lesz a kenyér, ne legyen a tekerés se túl laza, se túl szoros. A hajtás alulra kerül, a végeket aláhajtom, csinos kis kenyeret formálok belőle, a tetején pengével vagy éles késsel bevágom egészen a töltelékig 4-5 helyen. 1-2 tojás sárgájával megkenem az egészet, nagy szemű sóval és szezámmal megszórom. 150°C-180°C fok között sütöm készre, körülbelül 40 percig, de nézegetni kell fél óra után.:) Szép aranybarnán lesz kész, a sütőből kivéve konyharuhával terítem le és ráborítok még egy tepsit, az alatt ha kihűlt, teljesen megpuhul, szeletelhető és isteni lesz.:)

    Tipp:

    Bármivel tölthető, én ezekkel szeretem a legjobban.:) A tetejére kömény is szórható, vagy sajt, bármi. :) Mellé általában házi majonézt kínálok, paradicsomot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá