Chilis húsgombócok recept
Hozzávalók:
Húsgombóchoz:
- 50 dkg sertés darált hús
- 2 tk chili pehely vagy szárított chili paprika összetörve
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt fekete bors
- fél sárgarépa lereszelve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szósz:
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- fél sárga répa lereszelve
- 1 tk chili pehely
- 1 kg paradicsom nagyobb kockákra vágva
- 3 dl víz
- 1 tk oregánó
- 1 kk cayenne bors
- fél kk őrölt kömény
- fél csomag spagetti tészta
Elkészítése:
A húsgombóc hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Hűtés után kb 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle, majd félretesszük őket.
A szószhoz egy nagyobb lábosban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, a chili pelyhet, rövid ideig tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az oregánót, a cayenne borst és a köményt, felforraljuk, majd a lángról levéve botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, ha felforrt, bele rakjuk a húsgombócokat. Kis lángon lefedve kb 45 percig főzzük. Néha óvatosan átkeverjük.
Amikor a gombócok megfőttek, egy tányérra kiszedjük. A tésztát beleszórjuk a szószba, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ha szükséges, apránként kevés vizet önthetünk rá, amíg a tészta puha nem lesz.
Amikor a tészta is megfőtt, a gombócokat belekeverjük, chili pehellyel megszórva tálaljuk.
Tipp:
Érdemes a paradicsomot (mielőtt felaprítjuk) forrásba lévő vízbe dobjuk addig, amíg a bőre meg nem reped. Ezután könnyedén eltávolítható a paradicsom héja.