Chilis húsgombócok recept
Hozzávalók:
Húsgombóchoz:
- 50 dkg sertés darált hús
- 2 tk chili pehely vagy szárított chili paprika összetörve
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt fekete bors
- fél sárgarépa lereszelve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szósz:
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- fél sárga répa lereszelve
- 1 tk chili pehely
- 1 kg paradicsom nagyobb kockákra vágva
- 3 dl víz
- 1 tk oregánó
- 1 kk cayenne bors
- fél kk őrölt kömény
- fél csomag spagetti tészta
Elkészítése:
A húsgombóc hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Hűtés után kb 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle, majd félretesszük őket.
A szószhoz egy nagyobb lábosban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, a chili pelyhet, rövid ideig tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az oregánót, a cayenne borst és a köményt, felforraljuk, majd a lángról levéve botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, ha felforrt, bele rakjuk a húsgombócokat. Kis lángon lefedve kb 45 percig főzzük. Néha óvatosan átkeverjük.
Amikor a gombócok megfőttek, egy tányérra kiszedjük. A tésztát beleszórjuk a szószba, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ha szükséges, apránként kevés vizet önthetünk rá, amíg a tészta puha nem lesz.
Amikor a tészta is megfőtt, a gombócokat belekeverjük, chili pehellyel megszórva tálaljuk.
Tipp:
Érdemes a paradicsomot (mielőtt felaprítjuk) forrásba lévő vízbe dobjuk addig, amíg a bőre meg nem reped. Ezután könnyedén eltávolítható a paradicsom héja.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »


