Chilis húsgombócok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Chilis húsgombócok

Hozzávalók:
Húsgombóchoz:

  • 50 dkg sertés darált hús
  • 2 tk chili pehely vagy szárított chili paprika összetörve
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk őrölt fekete bors
  • fél sárgarépa lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás

Szósz:

  • 2 ek napraforgóolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél sárga répa lereszelve
  • 1 tk chili pehely
  • 1 kg paradicsom nagyobb kockákra vágva
  • 3 dl víz
  • 1 tk oregánó
  • 1 kk cayenne bors
  • fél kk őrölt kömény
  • fél csomag spagetti tészta

Elkészítése:

A húsgombóc hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Hűtés után kb 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle, majd félretesszük őket.

A szószhoz egy nagyobb lábosban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, a chili pelyhet, rövid ideig tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az oregánót, a cayenne borst és a köményt, felforraljuk, majd a lángról levéve botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, ha felforrt, bele rakjuk a húsgombócokat. Kis lángon lefedve kb 45 percig főzzük. Néha óvatosan átkeverjük.

Amikor a gombócok megfőttek, egy tányérra kiszedjük. A tésztát beleszórjuk a szószba, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Ha szükséges, apránként kevés vizet önthetünk rá, amíg a tészta puha nem lesz.

Amikor a tészta is megfőtt, a gombócokat belekeverjük, chili pehellyel megszórva tálaljuk.

Tipp:

Érdemes a paradicsomot (mielőtt felaprítjuk) forrásba lévő vízbe dobjuk addig, amíg a bőre meg nem reped. Ezután könnyedén eltávolítható a paradicsom héja.