Barátfüle recept
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb 40 dkg liszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 ek zsír vagy vaj
- só
Továbbá:
- zsemlemorzsa
- kajszi lekvár
- porcukor vagy vaníliás cukor
Elkészítése:
A héjában, sós vízben megfőzött, majd meghámozott krumplit törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.
Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a zsírt (esetleg vajat), a tojást, a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát vékonyra, kb fél cm vastagságúra (mindeközben folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához és a sodrófához).
A tésztát vágjuk akkora négyzetekre, amekkora “barátfülét” szeretnénk, halmozzunk mindegyikre lekvárt, majd hajtsuk félbe, széleit villával nyomkodjuk le, hogy ne folyjon ki a töltelék (ha van derelyevágó, nem kell a villával szöszmötölni, nekem sajnos nincs).
Forró, sós vízben főzzük ki. Ha feljött a víz felszínére, akkor kész van.
Pirított zsemlemorzsában forgassuk meg és porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva tálaljuk!
Tipp:
Kevesebb lisztet vesz fel a tészta, ha kihűlt krumplival dolgozunk, ami fontos, hiszen minél kevesebb a liszt, annál lágyabb a derelye! A morzsába forgatás után ne takarjuk le, mert elázik a prézli!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









