Barátfüle recept
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb 40 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek zsír vagy vaj
- só
Továbbá:
- zsemlemorzsa
- kajszi lekvár
- porcukor vagy vaníliás cukor
Elkészítése:
A héjában, sós vízben megfőzött, majd meghámozott krumplit törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.
Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a zsírt (esetleg vajat), a tojást, a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.
Nyújtsuk a tésztát vékonyra, kb fél cm vastagságúra (mindeközben folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához és a sodrófához).
A tésztát vágjuk akkora négyzetekre, amekkora “barátfülét” szeretnénk, halmozzunk mindegyikre lekvárt, majd hajtsuk félbe, széleit villával nyomkodjuk le, hogy ne folyjon ki a töltelék (ha van derelyevágó, nem kell a villával szöszmötölni, nekem sajnos nincs).
Forró, sós vízben főzzük ki. Ha feljött a víz felszínére, akkor kész van.
Pirított zsemlemorzsában forgassuk meg és porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva tálaljuk!
Tipp:
Kevesebb lisztet vesz fel a tészta, ha kihűlt krumplival dolgozunk, ami fontos, hiszen minél kevesebb a liszt, annál lágyabb a derelye! A morzsába forgatás után ne takarjuk le, mert elázik a prézli!