Barátfüle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Barátfüle

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • kb 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek zsír vagy vaj

Továbbá:

  • zsemlemorzsa
  • kajszi lekvár
  • porcukor vagy vaníliás cukor

Elkészítése:

A héjában, sós vízben megfőzött, majd meghámozott krumplit törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.

Az áttört krumplihoz adjuk hozzá a zsírt (esetleg vajat), a tojást, a lisztet és gyúrjuk össze a tésztát.

Nyújtsuk a tésztát vékonyra, kb fél cm vastagságúra (mindeközben folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjon a deszkához és a sodrófához).

A tésztát vágjuk akkora négyzetekre, amekkora “barátfülét” szeretnénk, halmozzunk mindegyikre lekvárt, majd hajtsuk félbe, széleit villával nyomkodjuk le, hogy ne folyjon ki a töltelék (ha van derelyevágó, nem kell a villával szöszmötölni, nekem sajnos nincs).

Forró, sós vízben főzzük ki. Ha feljött a víz felszínére, akkor kész van.

Pirított zsemlemorzsában forgassuk meg és porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva tálaljuk!

Tipp:

Kevesebb lisztet vesz fel a tészta, ha kihűlt krumplival dolgozunk, ami fontos, hiszen minél kevesebb a liszt, annál lágyabb a derelye! A morzsába forgatás után ne takarjuk le, mert elázik a prézli!