Tejszínes pulykatokány birsalmával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg pulykahús
- 2 érett birsalma (birskörte is jó)
- 2 kápia paprika
- 2 vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 2 ek vargánya gombapor
- 1 tk borsikafű
- 1 tk oregáno
- 2 ek zsír (kacsa, liba, stb.)
- 5 dl főzőtejszín
- 2 dl száraz fehérbor
- 5 cl konyak
- 1 ek keményítő
- só
Elkészítése:
A húst vékony csíkokra (tokányra) vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított kolozsvári szalonnát, és kissé megpirítjuk. Végül a zúzott fokhagymával együtt még 1-2 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, beleöntjük a konyakot, sózzuk, rászórjuk a fűszereket és gombaport is. Felöntjük borral, és a hús puhulásáig fedő alatt pároljuk, néha megkeverjük.
Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a magházától megfosztott és felaprított birsalmát, fedő alatt tovább főzzük, most már óvatosan keverjük, hogy a hús ne törjön.
Amikor a birs elveszítette roppanósságát, hozzáadjuk a csíkokra vágott kápia paprikát, és pár percig főzzük.
Végül a tejszínt elkeverjük a keményítővel, és hozzáöntjük a húshoz, összeforraljuk. Ha nagyon besűrűsödik, vízzel hígítjuk. Kóstolás után még sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges.
Galuskával, vagy kifőtt tésztával tálaljuk.
A tejszínes pulykatokány birsalmával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 14 g
Szénhidrát: 3 g
Zsír: 8 g