Tejszínes pulykatokány birsalmával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejszínes pulykatokány birsalmával

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pulykahús
  • 2 érett birsalma (birskörte is jó)
  • 2 kápia paprika
  • 2 vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 ek vargánya gombapor
  • 1 tk borsikafű
  • 1 tk oregáno
  • 2 ek zsír (kacsa, liba, stb.)
  • 5 dl főzőtejszín
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 cl konyak
  • 1 ek keményítő

Elkészítése:

A húst vékony csíkokra (tokányra) vágjuk.

Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított kolozsvári szalonnát, és kissé megpirítjuk. Végül a zúzott fokhagymával együtt még 1-2 percig pirítjuk.

Ezután hozzáadjuk a húst, beleöntjük a konyakot, sózzuk, rászórjuk a fűszereket és gombaport is. Felöntjük borral, és a hús puhulásáig fedő alatt pároljuk, néha megkeverjük.

Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a magházától megfosztott és felaprított birsalmát, fedő alatt tovább főzzük, most már óvatosan keverjük, hogy a hús ne törjön.

Amikor a birs elveszítette roppanósságát, hozzáadjuk a csíkokra vágott kápia paprikát, és pár percig főzzük.

Végül a tejszínt elkeverjük a keményítővel, és hozzáöntjük a húshoz, összeforraljuk. Ha nagyon besűrűsödik, vízzel hígítjuk. Kóstolás után még sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges.

Galuskával, vagy kifőtt tésztával tálaljuk.