Tejszínes majoránnás pulykatokány recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka apró hús
- 1 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 csipet só és bors
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 csipet őrölt csili
- 1 kávéskanál kapor, finomra aprítva
- 1 kávéskanál majoránna
- 5 cl pálinka a flambírozáshoz
- 250 g főzőtejszín
- 1 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál olaj a hagymasütéshez
Elkészítése:
A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megdinszteljük. Sózzuk, majd az apró pulykahúst hozzáadva, fehéredésig pároljuk. A pálinkát óvatosan hozzáöntjük, majd meggyújtjuk és tovább sütjük, amíg a láng el nem alszik. Figyelem, a pálinka magától is belobbanhat az étel forrósága miatt, ezért valami hosszabb eszközzel, vagy hurkapálcával gyújtsuk meg.
Felöntjük tejszínnel, borsozzuk, majd hozzáadunk egy csipetnyi köményt, a majoránnát és az összenyomott fokhagymát.
Kevés őrölt chilli is mehet bele, annyi, amennyit az ízlésünk kíván. A kaprot majd a legvégén adjuk hozzá.
A pulyahús körülbelül fél óra alatt készre fő, ha sűríteni szeretnék keményítővel tehetjük meg.
Tipp:
Minden esetben tanácsolom az étel menet közbeni kóstolását, ha szükséges, utána ízesítését.
Libazsírban fürdetett, petrezselymes, főtt újkrumplival tálaltam, de ajánlom hozzá a galuskát is.