Részeges csirkemáj burgonyalángos fészekben recept

Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemáj
- 25 dkg kolozsvári szalonna
- 1 ek liba, vagy tyúkzsír
- 2 póréhagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 0,5 dl félszáraz fehérbor
- 0,5 dl konyak
- só
- őrölt bors
- sok majoránna
- egy csipet őrölt rozmaring
Lángoshoz:
- 1 kg krumpli
- 30-40 dkg liszt
- só
- olaj
- 1 kk porélesztő
Elkészítése:
A csirkemájat alaposan átnézzük, lehártyázzuk, felezzük, leöblítjük, lecsöpögtetjük és borsozzuk.
A póréhagymát egészen vékonyra felkarikázzuk, a szalonnaszeleteket bevagdaljuk, a paradicsomot feldaraboljuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsír. Elsőként a szalonnát pirítjuk meg, majd a szeleteket kivesszük a zsírból, és félretesszük későbbre. A lángot takarékra vesszük, a póréhagymakarikákat rádobjuk a zsírra, majd finoman sózva üvegesre pároljuk. Pár pillanat múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet.
Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük a majoránnával és a rozmaringgal, és lassú tűzön pároljuk. Fontos, hogy a levét kieressze a máj, mivel így sűrű szaftot kaphatunk. Később hozzáöntjük a konyakot. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Csípős savanyúsággal, burgonyalángoson tálaljuk! A szalonnaszeletekkel, újhagymával, tojásparadicsommal díszítjük!
Burgonya lángos:
Elkészítés ideje: 30-40 perc.
A krumplit hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Krumplinyomó segítségével törjük össze, picit sózzuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szórjuk hozzá a liszt felét, és kezdjük el összegyúrni. Addig adagoljuk hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem ragadós már a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét, vagy gombócot csinálnánk.
Ha összegyúrtuk, sodorjuk rúd alakúra, karikázzuk fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a karikákat egészen vékonyra. A palacsintasütőt kenjük meg olajjal, hevítsük fel, és mintha palacsintát készítenénk, süssük ki a lángosokat. Ízlés szerint az olajat akár fokhagymával és friss rozmaring ággal ízesíthetjük.
Tipp:
Gyorsan készül, ha előkészíted az alapokat, szalonna, hagyma, stb. Adagonként 15-18 dkg májat számolhatsz. Egy burgonyalángosra ráteszed a ragut, a másik lángost pedig a tetejére elcsúsztatva.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »