Részeges csirkemáj burgonyalángos fészekben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Részeges csirkemáj burgonyalángos fészekben

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemáj
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 ek liba, vagy tyúkzsír
  • 2 póréhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 0,5 dl félszáraz fehérbor
  • 0,5 dl konyak
  • őrölt bors
  • sok majoránna
  • egy csipet őrölt rozmaring

Lángoshoz:

  • 1 kg krumpli
  • 30-40 dkg liszt
  • olaj
  • 1 kk porélesztő

Elkészítése:

A csirkemájat alaposan átnézzük, lehártyázzuk, felezzük, leöblítjük, lecsöpögtetjük és borsozzuk.

A póréhagymát egészen vékonyra felkarikázzuk, a szalonnaszeleteket bevagdaljuk, a paradicsomot feldaraboljuk.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsír. Elsőként a szalonnát pirítjuk meg, majd a szeleteket kivesszük a zsírból, és félretesszük későbbre. A lángot takarékra vesszük, a póréhagymakarikákat rádobjuk a zsírra, majd finoman sózva üvegesre pároljuk. Pár pillanat múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet.

Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük a majoránnával és a rozmaringgal, és lassú tűzön pároljuk. Fontos, hogy a levét kieressze a máj, mivel így sűrű szaftot kaphatunk. Később hozzáöntjük a konyakot. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.

Csípős savanyúsággal, burgonyalángoson tálaljuk! A szalonnaszeletekkel, újhagymával, tojásparadicsommal díszítjük!

Burgonya lángos:

Elkészítés ideje: 30-40 perc.

A krumplit hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Krumplinyomó segítségével törjük össze, picit sózzuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szórjuk hozzá a liszt felét, és kezdjük el összegyúrni. Addig adagoljuk hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem ragadós már a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét, vagy gombócot csinálnánk.

Ha összegyúrtuk, sodorjuk rúd alakúra, karikázzuk fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a karikákat egészen vékonyra. A palacsintasütőt kenjük meg olajjal, hevítsük fel, és mintha palacsintát készítenénk, süssük ki a lángosokat. Ízlés szerint az olajat akár fokhagymával és friss rozmaring ággal ízesíthetjük.

Tipp:

Gyorsan készül, ha előkészíted az alapokat, szalonna, hagyma, stb. Adagonként 15-18 dkg májat számolhatsz. Egy burgonyalángosra ráteszed a ragut, a másik lángost pedig a tetejére elcsúsztatva.