Hozzávalók:
Lángoshoz:
Elkészítése:
A csirkemájat alaposan átnézzük, lehártyázzuk, felezzük, leöblítjük, lecsöpögtetjük és borsozzuk.
A póréhagymát egészen vékonyra felkarikázzuk, a szalonnaszeleteket bevagdaljuk, a paradicsomot feldaraboljuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsír. Elsőként a szalonnát pirítjuk meg, majd a szeleteket kivesszük a zsírból, és félretesszük későbbre. A lángot takarékra vesszük, a póréhagymakarikákat rádobjuk a zsírra, majd finoman sózva üvegesre pároljuk. Pár pillanat múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet.
Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük a majoránnával és a rozmaringgal, és lassú tűzön pároljuk. Fontos, hogy a levét kieressze a máj, mivel így sűrű szaftot kaphatunk. Később hozzáöntjük a konyakot. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Csípős savanyúsággal, burgonyalángoson tálaljuk! A szalonnaszeletekkel, újhagymával, tojásparadicsommal díszítjük!
Elkészítés ideje: 30-40 perc.
A krumplit hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Krumplinyomó segítségével törjük össze, picit sózzuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szórjuk hozzá a liszt felét, és kezdjük el összegyúrni. Addig adagoljuk hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem ragadós már a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét, vagy gombócot csinálnánk.
Ha összegyúrtuk, sodorjuk rúd alakúra, karikázzuk fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a karikákat egészen vékonyra. A palacsintasütőt kenjük meg olajjal, hevítsük fel, és mintha palacsintát készítenénk, süssük ki a lángosokat. Ízlés szerint az olajat akár fokhagymával és friss rozmaring ággal ízesíthetjük.
Gyorsan készül, ha előkészíted az alapokat, szalonna, hagyma, stb. Adagonként 15-18 dkg májat számolhatsz. Egy burgonyalángosra ráteszed a ragut, a másik lángost pedig a tetejére elcsúsztatva.