Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nyár a tányéromon recept

Nyár a tányéromon
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Húshoz:

    • 4 csirkecomb (alsó vagy felső)
    • 1 csomag kentucky fűszerkeverék
    • olívaolaj
    • ízlés szerint só

    Spárgához:

    • 1 csomag zöld spárga (zsenge)
    • 6-8 gerezd fokhagyma (negyedelve)
    • 6-8 fej mogyoróhagyma (felezve)
    • 1 fej lilahagyma (nyolcadolva)
    • kakukkfű
    • zsálya
    • rozmaring
    • őrölt bors
    • 2 ek balzsamecet
    • 1 ek olívaolaj
    • kevés citromlé

    Cukkinihez:

    • 2 cukkini (kisebb)
    • 1 csomag grill zöldség fűszerkeverék
    • 2 kk dijoni mustár
    • balzsamecet
    • olívaolaj
    • fél citrom leve
    • őrölt bors
    • csipetnyi cukor
    • csipetnyi friss rozmaring

    Hollandi mártáshoz:

    • 2 ek fehérborecet
    • 2 ek víz
    • 1 tk fehérbors (durvára darálva)
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 25 dkg vaj
    • citromlé
    • olívabogyó

    Salátához:

    • 4 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
    • 2 fej lilahagyma
    • 1 ek kapribogyó
    • olívaolaj
    • őrölt bors
    • citromlé

    Pirítóshoz:

    • 4 szelet magvas kenyér vagy félbarna
    • vaj
    • sajt

    Elkészítése:

    A húst lehetőség szerint az elkészítés előtti nap bepácoljuk: bekenjük a fűszerkeverékkel, kevés olajat használunk és a végén ha szükségét érezzük, egy picit megsózzuk (de a fűszerkeverék is sós).

    A sütőben 190 fokon megsütjük. Közben időnként ellenőrizzük és szükség szerint kevés vizet tölthetünk alá.

    Cukkini: lehetőség szerint egy nappal az elkészítés előtt a lapjára (nem karikára) szelt cukkinit tálcára rendezzük, lesózzuk. 1 óra után leöntjük a levét és lemossuk, majd az ízlés szerint mennyiséghez mérten kikevert páccal (mustár, balzsamecet, esetleg pici cukor és kevés apróra vágott rozmaring) szeletenként bekenjük, másnapig pácolódni hagyjuk. Mivel szivacsos szerkezetű, hamar beissza. Ezt követően grillserpenyőben kevés olívaolajon magas hőfokon kisütjük.

    Spárga: a spárga fás részét letördeljük, majd az aljától számítva a háromnegyedét megpucoljuk, olivaolajjal kenjük és hagyjuk állni. Serpenyőbe tesszük és olívaolajon minden oldalát megpirítjuk. A spárga mellett a feldarabolt (negyed vagy nyolcad) mogyoróhagymát, és néhány szelet lilahagymát is párhuzamosan pirítunk. A feldarabolt fokhagymát később tesszük a serpenyőbe, mivel könnyen leéghet. Körülbelül egy időben készülnek el.

    A spárgára öntetet készítünk, melyhez a friss/szárított zöldfűszereket (zsálya, kakukkfű, rozmaring) összeaprítjuk, olívaolajjal, balzsamecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlét adunk hozzá, majd tálalásnál a már kész spárgára locsoljuk.

    Az ecetet, a vízzel és a borssal harmadára forraljuk, majd kihűtjük. Felverjük a tojás sárgáját a harmadára forralt lével és kevés vízzel, majd gőz fölött besűrítjük. Egyébként az eredeti hollandi mártás recept tisztított vajat kíván. A vajat nagyon kis lángon addig kell melegíteni, amíg a tej el nem válik a zsírtól. Ha ez megvan és a krémünk is kész, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a vajat a tojáshoz, addig keverjük habverővel, amíg sűrű, fényes krém nem lesz belőle (ekkor már levehetjük a lábast a tűzhelyről). Mindenképpen melegen kell tartani, ízesíteni citromlével és az aprított olívabogyókkal kell.

    A petrezselymet szára nélkül néhány vágással felaprítjuk, 2 fej lilahagymát félfőre vágunk, rászórjuk a petrezselyemre, majd capribogyót is teszünk rá. Az olívaolajat kikeverjük sóval, borssal és citromlével, majd meglocsoljuk vele a salit.

    Megpirítjuk a kenyeret, majd vajazzuk és grill alatt rápirítjuk a sajtot.

    Tipp:

    Tálalásként a sajtos pirítós tetejére rendezzük a cukkinit, a húsra tesszük a spárgát, öntettel meglocsoljuk, a hagymaféléket a hús körül elrendezzük, a hollandival megöntözzük a spárgát, a salátát a hús mellé helyezzük és megöntözzük a salátalével.

    Mogyoróhagymát teljes mértékben lehet helyettesíteni csak lilahagymával, a pirítóson a sajt lehet Brie. Az anyaghányad itt 4 főre lett megadva és konyhai eszközökkel a konyhában, természetesen, mivel ez grill étel javarészt, a több is ugyanennyi idő alatt készül el, ha van grillünk a kertben.:) Én eredetileg ott készítettem el. Macerásnak tűnik, de csak a betű sok! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá