Narancsos kacsasült recept

Hozzávalók:
- 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
- só, bors
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- 2 kisebb alma
- 2 közepes fej hagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1+1 dl testes vörösbor
- 4-5 közepes narancs
- 2 púpozott ek kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 ek vörösborecet
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk.
Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a megmosott almákat. Egy kacsasütő edénybe tesszük, ha van.
A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk kb 2 óra alatt. A sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.
Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt és pirítsunk rá grill fokozaton.
Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk.
2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük.
2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk és átszűrjük.
A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs és citrom levet, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad.
1 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük és éppen csak sűrűsödésig főzzük (ez kb 1 perc).
A sütőből kivéve a kacsát 5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat és feldaraboljuk.
Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással és mellé is teszünk a tányérra.
Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »