Narancsos kacsasült recept

Hozzávalók:
- 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
- só, bors
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- 2 kisebb alma
- 2 közepes fej hagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1+1 dl testes vörösbor
- 4-5 közepes narancs
- 2 púpozott ek kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 ek vörösborecet
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk.
Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a megmosott almákat. Egy kacsasütő edénybe tesszük, ha van.
A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk kb 2 óra alatt. A sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.
Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt és pirítsunk rá grill fokozaton.
Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk.
2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük.
2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk és átszűrjük.
A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs és citrom levet, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad.
1 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük és éppen csak sűrűsödésig főzzük (ez kb 1 perc).
A sütőből kivéve a kacsát 5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat és feldaraboljuk.
Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással és mellé is teszünk a tányérra.
Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »