Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 35 dkg BL80 liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez
- 1 dl tej (házi)
- 1 dl natúr joghurt
- 3 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 2 ek szezámmag
Hamburgerhez:
- 2 csirkemellfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág kakukkfű
- 3 ek olívaolaj
- nagy szemű tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- pár levél friss, fejes saláta
- 3-4 szál medvehagyma
A mártáshoz:
- 40 dkg barna csiperke gomba
- 1 közepes cukkini
- 3-4 szál újhagyma
- 1 dl Patrícius Tokaji Sárga muskotály
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 db aszalt paradicsom
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1,5 ek olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése:
Zsemle készítése:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, a cukrot, és a sót. Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat, és jól kidolgozom hólyagosra a tésztát.
Lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztem. Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztom, és mindegyiket formás kis bucikká kerekítem. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd tiszta ruhával letakarva újabb 30 percig kelesztem.
Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenem tojássárgájával, és megszórom szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt szép barnára sütöm őket, majd rácson hagyom hűlni.
Csirkemell készítése:
A csirkemelleket megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm. Szeletekre vágom, fűszerezem a kakukkfűvel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. Majd az olívaolajon mindkét felén hirtelen megsütöm, majd pár perc alatt fedő alatt puhára párolom. Miután megpuhult, kissé lepirítom.
Mártás készítése:
Az újhagymát, a gombát és a cukkinit megtisztítva felszeletelem. Egy serpenyőben olajat hevítek, ráteszem a szeletelt gombát, és megpirítom. Hozzáadom a cukkinit, az újhagymát, a fokhagymát és a két-három darabra vágott aszalt paradicsomot, megsózom, megborsozom. Mikor elpárolgott alóla a folyadék, és kellően megpirultak a zöldségek, felöntöm a borral, kevés ideig így főzőm, majd a tejszínnel sűrítem.
Összeállítás:
Az összeállításnál a bucikat kettévágom, mindegyikbe egy-egy alaposan megmosott és leszárított fejes saláta levelet ültetek, ráteszem a csirkemell szeletet, majd erre halmozom a gombás szószt, a tetejére friss medvehagyma csíkokat szórok, és az egészet betakarom a buci tetejével.
A mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 17 g
Zsír: 6 g