Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg BL80 liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 1 dl tej (házi)
  • 1 dl natúr joghurt
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 2 ek szezámmag

Hamburgerhez:

  • 2 csirkemellfilé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 3 ek olívaolaj
  • nagy szemű tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • pár levél friss, fejes saláta
  • 3-4 szál medvehagyma

A mártáshoz:

  • 40 dkg barna csiperke gomba
  • 1 közepes cukkini
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1 dl Patrícius Tokaji Sárga muskotály
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db aszalt paradicsom
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 ek olívaolaj
  • bors

Elkészítése:

Zsemle készítése:

Az élesztőt egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, a cukrot, és a sót. Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat, és jól kidolgozom hólyagosra a tésztát.

Lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztem. Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztom, és mindegyiket formás kis bucikká kerekítem. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd tiszta ruhával letakarva újabb 30 percig kelesztem.

Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenem tojássárgájával, és megszórom szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt szép barnára sütöm őket, majd rácson hagyom hűlni.

Csirkemell készítése:

A csirkemelleket megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm. Szeletekre vágom, fűszerezem a kakukkfűvel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal. Majd az olívaolajon mindkét felén hirtelen megsütöm, majd pár perc alatt fedő alatt puhára párolom. Miután megpuhult, kissé lepirítom.

Mártás készítése:

Az újhagymát, a gombát és a cukkinit megtisztítva felszeletelem. Egy serpenyőben olajat hevítek, ráteszem a szeletelt gombát, és megpirítom. Hozzáadom a cukkinit, az újhagymát, a fokhagymát és a két-három darabra vágott aszalt paradicsomot, megsózom, megborsozom. Mikor elpárolgott alóla a folyadék, és kellően megpirultak a zöldségek, felöntöm a borral, kevés ideig így főzőm, majd a tejszínnel sűrítem.

 

Összeállítás:

Az összeállításnál a bucikat kettévágom, mindegyikbe egy-egy alaposan megmosott és leszárított fejes saláta levelet ültetek, ráteszem a csirkemell szeletet, majd erre halmozom a gombás szószt, a tetejére friss medvehagyma csíkokat szórok, és az egészet betakarom a buci tetejével.