Márton-napi libamell recept
Hozzávalók
- 1100 g bőrös, csontos libamell
- 2 szelet füstölt szalonna
- só
- bors
- 0,5 teáskanál kakukkfű
Elkészítése:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított libamellet mindkét oldalán megsózzuk, megborsozzuk, majd bedörzsöljük kakukkfűvel.
Éles késsel a libamell bőrét keresztirányban bevagdossuk úgy, hogy a húsig ne érjen a vágás. A bevágásokba megtűzdeljük a szalonnacsíkokat. A húst egy fedeles sütőtálba vagy tepsibe helyezzük, és lefedjük.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, alul-felül sütésen egy órán át lefedve sütjük. Ezután levesszük a fedőt, és további 30 percig sütjük, hogy a bőre megpiruljon. Ha még ropogósabb kérget szeretnénk, a végén légkeverésre kapcsolunk, és 10–15 percenként meglocsoljuk a saját zsírjával.
Amikor a libamell bőre arany barnára sült és a hús szaftosra puhult, kivesszük a sütőből, és tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Tipp
Klasszikus Márton-napi köretként kínálhatunk mellé párolt lilakáposztát és burgonyapürét, de rozmaringos sült krumplival is kiváló. A libazsírt sem érdemes kidobni – kenyérre kenve, lilahagymával igazi különlegesség.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »









