Hozzávalók
Elkészítése:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított libamellet mindkét oldalán megsózzuk, megborsozzuk, majd bedörzsöljük kakukkfűvel.
Éles késsel a libamell bőrét keresztirányban bevagdossuk úgy, hogy a húsig ne érjen a vágás. A bevágásokba megtűzdeljük a szalonnacsíkokat. A húst egy fedeles sütőtálba vagy tepsibe helyezzük, és lefedjük.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, alul-felül sütésen egy órán át lefedve sütjük. Ezután levesszük a fedőt, és további 30 percig sütjük, hogy a bőre megpiruljon. Ha még ropogósabb kérget szeretnénk, a végén légkeverésre kapcsolunk, és 10–15 percenként meglocsoljuk a saját zsírjával.
Amikor a libamell bőre arany barnára sült és a hús szaftosra puhult, kivesszük a sütőből, és tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Klasszikus Márton-napi köretként kínálhatunk mellé párolt lilakáposztát és burgonyapürét, de rozmaringos sült krumplival is kiváló. A libazsírt sem érdemes kidobni – kenyérre kenve, lilahagymával igazi különlegesség.