Egészben sült karácsonyi kacsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- egy konyhakész kacsa
- 2 narancs
- egy cserép rozmaring
- só
- 1 szerecsendió
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa
- 3 fej lilahagyma
- szárzeller
- 3 babérlevél
- 5 cm-es gyömbér
- fél rúd fahéj
- 1 alma
- 1 liter csirke alaplé
- 2 ek finomliszt
- kb 2 dl portói bor
Elkészítése:
A narancsok héját és a szerecsendió felét reszeljük le, majd adjunk hozzá 1 evőkanál sót és 2-3 ág rozmaring leveleit, amit leszedjünk a szárról, majd az egészet forgassuk össze.
Ezzel a keverékkel dörzsöljük be kívül-belül a kacsát, majd pihentessük pár órát vagy egy éjszakán át.
Másnap a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik narancsot negyedeljük fel (aminek a héját lereszeltük), a másiknak a levét facsarjuk ki és tegyük félre.
A hagymákat, répát, gyömbért hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a 2 ág szárzellerrel együtt.
Egy nagyobb tepsi aljába tegyük bele a zöldségeket, tegyük hozzá a fahéjat, babérleveleket és néhány ág rozmaringot is.
A kacsa hasába töltsük bele a negyedelt narancsot és hámozott, kockázott almát, majd egy hústűvel vagy saslik pálcával zárjuk össze a bőrt.
Mellével felfelé tegyük rá a zöldségágyra a kacsát, fedjük le alufóliával és toljuk be a sütőbe. Süssük kb 2,5-3 órán át, kacsa méretétől függően.
Mielőtt elkészülne vagyük elő a félretett narancslevet és adjunk hozzá 1 ek mézet, majd keverjük el jó alaposan. Ezzel a keverékkel kenjük meg jó alaposan 2-3-szor a kacsát és süssük szép pirosra.
Amikor a kacsa elkészült, akkor vegyük ki a tepsiből, tegyük át egy tányérra és takarjuk le, pihentessük felvágás előtt 15 percig.
A tepsit tegyük a főzőlapra (ha nem tudjuk használni a főzőlapon, akkor a tartalmát öntsük át egy edénybe és abban dolgozzunk). Forraljuk el a zöldségek alól a levet, majd öntsük fel a borral és azt is forraljuk jól el.
Szójuk rá a lisztet, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük jól össze 25-30 perc alatt. Ezután szűrjük le és ami a szűrőben maradt, azt egy kanállal alaposan nyomkodjuk még ki. Forraljuk be az edényben lévő mártást.