Egészben sült karácsonyi kacsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • egy konyhakész kacsa
  • 2 narancs
  • egy cserép rozmaring
  • 1 szerecsendió
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 szál répa
  • 3 fej lilahagyma
  • szárzeller
  • 3 babérlevél
  • 5 cm-es gyömbér
  • fél rúd fahéj
  • 1 alma
  • 1 liter csirke alaplé
  • 2 ek finomliszt
  • kb 2 dl portói bor

Elkészítése:

A narancsok héját és a szerecsendió felét reszeljük le, majd adjunk hozzá 1 evőkanál sót és 2-3 ág rozmaring leveleit, amit leszedjünk a szárról, majd az egészet forgassuk össze.

Ezzel a keverékkel dörzsöljük be kívül-belül a kacsát, majd pihentessük pár órát vagy egy éjszakán át.

Másnap a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik narancsot negyedeljük fel (aminek a héját lereszeltük), a másiknak a levét facsarjuk ki és tegyük félre.

A hagymákat, répát, gyömbért hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a 2 ág szárzellerrel együtt.

Egy nagyobb tepsi aljába tegyük bele a zöldségeket, tegyük hozzá a fahéjat, babérleveleket és néhány ág rozmaringot is.

A kacsa hasába töltsük bele a negyedelt narancsot és hámozott, kockázott almát, majd egy hústűvel vagy saslik pálcával zárjuk össze a bőrt.

Mellével felfelé tegyük rá a zöldségágyra a kacsát, fedjük le alufóliával és toljuk be a sütőbe. Süssük kb 2,5-3 órán át, kacsa méretétől függően.

Mielőtt elkészülne vagyük elő a félretett narancslevet és adjunk hozzá 1 ek mézet, majd keverjük el jó alaposan. Ezzel a keverékkel kenjük meg jó alaposan 2-3-szor a kacsát és süssük szép pirosra.

Amikor a kacsa elkészült, akkor vegyük ki a tepsiből, tegyük át egy tányérra és takarjuk le, pihentessük felvágás előtt 15 percig.

A tepsit tegyük a főzőlapra (ha nem tudjuk használni a főzőlapon, akkor a tartalmát öntsük át egy edénybe és abban dolgozzunk). Forraljuk el a zöldségek alól a levet, majd öntsük fel a borral és azt is forraljuk jól el.

Szójuk rá a lisztet, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük jól össze 25-30 perc alatt. Ezután szűrjük le és ami a szűrőben maradt, azt egy kanállal alaposan nyomkodjuk még ki. Forraljuk be az edényben lévő mártást.