Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hortobágyi palacsinta csirkéből recept

Hortobágyi palacsinta csirkéből
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    Pörkölt:

    • 4 csirkecomb
    • 2 vöröshagyma
    • víz
    • bors
    • babérlevél
    • fűszerpaprika
    • 200 ml tejföl
    • 1,5 ek liszt
    • olaj

    Palacsinta:

    • 2 tojás
    • csipet só
    • 150 g liszt
    • 400 ml tej és szóda vegyesen
    • olaj a sütéshez

    Elkészítése:

    Elkészítjük a pörköltet:

    A hagymát apróra felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és rászórunk 2 ek pirospaprikát. Jól elkeverjük, majd visszatesszük.

    Ezután hozzáadjuk a csirkét (csontos, bőrös), kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadunk ízlés szerint sót, borsot és két babérlevelet. Addig főzzük, amíg a csirke annyira meg nem puhul, hogy könnyen leválik a csontról. Ha elfőne a víz, pótoljuk, különben leég, és szükségünk is lesz a lére.

    Amíg fő, elkészítjük a palacsintát.

    Palacsinta készítése:

    Két tojást felverünk egy csipet sóval és cukorral, hozzáadunk 150 g lisztet és 400 ml tejet és szódát vegyesen. De lehet csak tejjel, vagy csak szódával is készíteni. Egy híg, de a víznél sűrűbb állagú tésztát kell kapjunk. A palacsintasütőt kiolajozzuk, majd egy merőkanálnyit beleteszünk, és eloszlatjuk. Ha már nem nyers a tészta felül (ez látszik sütés közben), akkor megfordítjuk, még egy kicsit sütjük a másik oldalát is, majd kivesszünk.

    Minden palacsinta előtt kenjünk olajat a serpenyőbe (akkor is, ha tettünk olajat a tésztába), hogy ne ragadjon le.

    Összeállítás:

    A csirkehúst kivesszük a pörköltből, eltávolítjuk a bőrét, kicsontozzuk, és ha kihűlt, annyira apróra vágjuk fel, amennyire tudjuk. A pörköltünket átszűrjük, ha marad a szűrőben hagyma vagy csirkedarab, azokat áttörjük, majd visszatesszük a tűzre. Elkészítjük a habarást. A tejfölt kikeverjük a liszttel, majd apránként a tejfölhöz adunk a pörköltből, elkeverjük, amíg folyós nem lesz, ezután a tejfölt beleöntjük a pörköltbe, és állandó keverés mellett sűrítjük egy kicsit.

    Ha elég sűrűnek találjuk, merünk egy kicsit a felaprított húshoz, hogy az szinte kenhető legyen, és kb. 1 evőkanálnyival töltünk mindegyik palacsintába.

    A palacsintát úgy tekerjük fel, hogy két szemközti oldalát behajtjuk, rá kb. a feléig a harmadikat, ezután pedig két hajtással kis csomagokat csinálunk. Tepsiben egymás mellé tesszük őket, és összemelegítjük, majd végül a forró tejfölös szósszal tálaljuk.

    Tipp:

    Teljesen jó ez a recept maradékmentésnek, én néha maradék pörköltből és grillcsirkéből csinálom, ilyenkor a pörköltet felöntöm vízzel, még kicsit fűszerezem, beleteszem a maradék csirkehúst, és 5-10 percig forralom.

    A hortobágyi palacsinta csirkéből kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 86 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 6 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek