Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal recept
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 50 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olaj
A túrógombóchoz:
- 25 dkg túró
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek búzadara
- 1 csokor kapor
- só
- tejföl
Elkészítése:
Hagyományos pörköltet készítünk. Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük. A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson. Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben. Sóval ízesített vizet forralunk és viszonylag nagy gombócokat formálunk a két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk.
A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből. A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot – és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!