Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj

A túrógombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 ek búzadara
  • 1 csokor kapor
  • tejföl

Elkészítése:

Hagyományos pörköltet készítünk. Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük. A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.

A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson. Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben. Sóval ízesített vizet forralunk és viszonylag nagy gombócokat formálunk a két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk.

A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből. A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot – és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!