Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csirkemáj rizottó recept

Csirkemáj rizottó
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 35 dkg rizottó rizs
    • 50 dkg csirkemáj
    • 1 tk kacsazsír
    • 1,5 l zöldség-, vagy csirke alaplé
    • 1 nagyobb salotta hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 10 dkg (lm) vaj
    • 1,5 dl száraz fehérbor
    • ízlés szerint só
    • frissen őrölt fehér bors

    Elkészítése:

    A csirkemájat megmossuk, kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron lepirítjuk. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével, és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.

    Közben a rizst egy lábasban egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort. Megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével, és hozzádobjuk a vajat.

    Ezt követően ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés amíg elpárolog, megint alaplé, kevergetés, megvárom még elpárolog, és így tovább.

    Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartjuk, de úgy, hogy ne forrjon.

    Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplé, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.

    Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    A csirkemáj rizottó kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 104 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 10 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá