Rebarbarás-vaníliás panna cotta recept
Hozzávalók:
Rebarbarás réteg:
- 25 dkg rebarbara
- 3 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 1 ek citromlé
- 0,5 citrom reszelt héja
- 5-6 csepp piros ételszínező (el is hagyható)
- 20 gramm porzselatin
Vaníliás réteg:
- 2 dkg vaníliás pudingpor
- 1 tk vanília aroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tej (2,8%-os)
- 2 dl habtejszín
- 10 gramm porzselatin
Elkészítése:
Rebarbarás réteg:
A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.
Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és a citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.)
A teljesen szétfőtt rebarbarát öntsük bele egy szűrőbe, majd passzírozzuk át.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd csepegtessünk hozzá ízlés szerint piros ételszínezőt, hogy szép színt kapjon. (A színezőt el is hagyhatjuk, de akkor más színű lesz a zselénk.)
Az előzőleg vékonyan kiolajozott formákba osszuk el a rebarbarás keveréket, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljes megdermedjen.
Vaníliás réteg:
A tejet és a tejszínt öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a pudingport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.
Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép sima legyen.
Ezután kevergetve hűtsük ki, mielőtt a rebarbara zselére öntenénk.
Vegyük ki a hűtőből a teljesen megdermed rebarbara zselét, majd óvatosan öntsük rá a kihűlt pudingos keveréket. Tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy vékony pengéjű késsel, (v. pl. egy hústűvel) a forma szélénél kerítsük körbe a panna cottát, majd kissé alányúlva, egy gyors mozdulattal, fordítsuk rá a tányérra, és úgy kínáljuk.
Tipp:
A formákat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük félre. A beolajozott formából könnyen kijön majd a panna cotta.
A rebarbarás-vaníliás panna cotta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 23 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »

