Rebarbarás-vaníliás panna cotta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Rebarbarás réteg:

  • 25 dkg rebarbara
  • 3 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek citromlé
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 5-6 csepp piros ételszínező (el is hagyható)
  • 20 gramm porzselatin

Vaníliás réteg:

  • 2 dkg vaníliás pudingpor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl tej (2,8%-os)
  • 2 dl habtejszín
  • 10 gramm porzselatin

Elkészítése:

Rebarbarás réteg:

A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel.

Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és a citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.)

A teljesen szétfőtt rebarbarát öntsük bele egy szűrőbe, majd passzírozzuk át.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés közben adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd csepegtessünk hozzá ízlés szerint piros ételszínezőt, hogy szép színt kapjon. (A színezőt  el is hagyhatjuk, de akkor más színű lesz a zselénk.)

Az előzőleg vékonyan kiolajozott formákba osszuk el a rebarbarás keveréket, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljes megdermedjen.

Vaníliás réteg:

A tejet és a tejszínt öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a pudingport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.

Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép sima legyen.
Ezután kevergetve hűtsük ki, mielőtt a rebarbara zselére öntenénk.

Vegyük ki a hűtőből a teljesen megdermed rebarbara zselét, majd óvatosan öntsük rá a kihűlt pudingos keveréket. Tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy vékony pengéjű késsel, (v. pl. egy hústűvel) a forma szélénél kerítsük körbe a panna cottát, majd kissé alányúlva, egy gyors mozdulattal, fordítsuk rá a tányérra, és úgy kínáljuk.

Tipp:

A formákat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük félre. A beolajozott formából könnyen kijön majd a panna cotta.