Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Különleges tejberizs recept

Különleges tejberizs
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A rebarbara lekvárhoz:

    • 10 dkg cukor
    • 15 dkg cukor
    • 65 dkg rebarbara
    • fél citrom
    • 15 szem szegfűszeg
    • 1 mokkáskanál kínai ötfűszer (jó egy darabka fahéj is, vagy egy pici mézeskalács fűszerkeverék)

    A tejberizshez:

    • 25 bodzavirág
    • 3 liter tej
    • 60-70 dkg kerekszemű rizs (nem mértem, csak kiöntöttem a zacskóból)
    • fél rúd vanília
    • fél citrom
    • egy citrom reszelt héja
    • 1 evőkanál vaj
    • 15 dkg cukor

    Elkészítése:
    A virágoknak leszedtem a vastagabb kocsányait, majd beleraktam egy üvegbe (mármint a virágokat) és felöntöttem tejjel, majd betettem a hűtőbe.

    Ma az uram leszűrte a virágokat, jól kinyomkodta belőlük a tejet a kezével is.
    Egy fazékba beletettem a rizst, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatettem főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadtam a tej harmadát, fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva.

    Gyakran kevergetve lassan főztem. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntöttem, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot elérte a fazék tartalma. Épp elég lett hozzá a bodzás tej.
    Amikor kész lett, beletettem a cukrot (Igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt.), belereszeltem a citromhéjat és belekevertem a vajat, majd alaposan kihűtöttem.

    A lekvár:
    Egy vastag aljú lábasba beletettem 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tettem és hagytam kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre vártam, addig felszeleteltem a citromot. A végébe beleszurkáltam a szegfűszegeket.
    Az előzőleg lehámozott és kb. 3 mm-es szeletekre vágott rebarbarát belezuttyantottam, hozzátettem a citromot, felöntöttem kb. 0.5 dl vízzel, majd rászórtam a másik adag cukrot. Gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főztem, majd kihűtöttem.

    Az epret megmostam, elfeleztem. Kibéleltem vele a kis tálkák alját, tettem rá tejberizst, arra rebarbara lekvárt, majd negyedelt epreket halmoztam a tetejére.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá