Különleges tejberizs recept
Hozzávalók:
A rebarbara lekvárhoz:
- 10 dkg cukor
- 15 dkg cukor
- 65 dkg rebarbara
- fél citrom
- 15 szem szegfűszeg
- 1 mokkáskanál kínai ötfűszer (jó egy darabka fahéj is, vagy egy pici mézeskalács fűszerkeverék)
A tejberizshez:
- 25 bodzavirág
- 3 liter tej
- 60-70 dkg kerekszemű rizs (nem mértem, csak kiöntöttem a zacskóból)
- fél rúd vanília
- fél citrom
- egy citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg cukor
Elkészítése:
A virágoknak leszedtem a vastagabb kocsányait, majd beleraktam egy üvegbe (mármint a virágokat) és felöntöttem tejjel, majd betettem a hűtőbe.
Ma az uram leszűrte a virágokat, jól kinyomkodta belőlük a tejet a kezével is.
Egy fazékba beletettem a rizst, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatettem főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadtam a tej harmadát, fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva.
Gyakran kevergetve lassan főztem. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntöttem, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot elérte a fazék tartalma. Épp elég lett hozzá a bodzás tej.
Amikor kész lett, beletettem a cukrot (Igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt.), belereszeltem a citromhéjat és belekevertem a vajat, majd alaposan kihűtöttem.
A lekvár:
Egy vastag aljú lábasba beletettem 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tettem és hagytam kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre vártam, addig felszeleteltem a citromot. A végébe beleszurkáltam a szegfűszegeket.
Az előzőleg lehámozott és kb. 3 mm-es szeletekre vágott rebarbarát belezuttyantottam, hozzátettem a citromot, felöntöttem kb. 0.5 dl vízzel, majd rászórtam a másik adag cukrot. Gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főztem, majd kihűtöttem.
Az epret megmostam, elfeleztem. Kibéleltem vele a kis tálkák alját, tettem rá tejberizst, arra rebarbara lekvárt, majd negyedelt epreket halmoztam a tetejére.