Karamellás, almás kocka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Karamellszósz:
- 25 dkg cukor
- 4 ek víz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- csipet só
Töltelék:
- 6 nagyobb, savanykás alma
- 1 tk fahéj
- kb 60 g cukor
- 2 tk vaj
- 850 ml habtejszín
- 2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
- kb 2-3 ek porcukor
- 25 dkg mascarpone
Rétegzéshez:
- vajas keksz (90 db)
Elkészítése:
Karamellszósz:
A cukorhoz adjuk hozzá a vizet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha a cukor felolvadt, akkor emeljük a hőfokot magasabbra és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára.
Ha elérte a megfelelő színt, akkor húzzuk félre és öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a sót, majd tegyük vissza a tűzre, mérsékeljük alatta a lángot. Ne ijedjünk meg, a cukor kissé összecsomósodik, de keverjük alacsony lángon addig, amíg teljesen homogén nem lesz.
Amikor elkészül, még folyósnak tűnhet, de ahogyan hűl ki, folyamatosan sűrűsödik. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
Az almákat hámozuk meg, magházukat vágjuk ki és szeljük vastagabb szeletekre. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, cukrot és fahéjat, majd pároljuk roppanósra. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
Ha kész tegyük félre.
A tejszínhez adjuk hozzá a porcukrot, mascarponét és a vaníliát, majd verjük fel keményre.
Összeállítás:
Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy állítható sütikeretet és tegyünk az aljára 5*6 darab kekszet. Kenjük rá a tejszínes krém 1/3-át és simítsuk el egyenletesen. Kanalazzuk rá a kihűlt alma felét és nyomkodjuk bele a krémbe.
A karamellt kanalazzuk egy habzsákba vagy zacskóba és vágjunk az egyik sarkán kicsit nagyobb jukat, majd csíkozzuk be vele az alma tetejét.
Ekkor tegyük ki újabb sor keksszel és ismételjük meg az előző folyamatot.
A keksz tetjét kenjük meg a maradék krémmel, majd ízlés szerint díszítsük karamellel.
Tegyük pár órára vagy egy éjszakára hüvös helyre. Másnap szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









