Karamellás, almás kocka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Karamellszósz:
- 25 dkg cukor
- 4 ek víz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- csipet só
Töltelék:
- 6 nagyobb, savanykás alma
- 1 tk fahéj
- kb 60 g cukor
- 2 tk vaj
- 850 ml habtejszín
- 2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
- kb 2-3 ek porcukor
- 25 dkg mascarpone
Rétegzéshez:
- vajas keksz (90 db)
Elkészítése:
Karamellszósz:
A cukorhoz adjuk hozzá a vizet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha a cukor felolvadt, akkor emeljük a hőfokot magasabbra és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára.
Ha elérte a megfelelő színt, akkor húzzuk félre és öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a sót, majd tegyük vissza a tűzre, mérsékeljük alatta a lángot. Ne ijedjünk meg, a cukor kissé összecsomósodik, de keverjük alacsony lángon addig, amíg teljesen homogén nem lesz.
Amikor elkészül, még folyósnak tűnhet, de ahogyan hűl ki, folyamatosan sűrűsödik. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
Az almákat hámozuk meg, magházukat vágjuk ki és szeljük vastagabb szeletekre. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, cukrot és fahéjat, majd pároljuk roppanósra. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
Ha kész tegyük félre.
A tejszínhez adjuk hozzá a porcukrot, mascarponét és a vaníliát, majd verjük fel keményre.
Összeállítás:
Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy állítható sütikeretet és tegyünk az aljára 5*6 darab kekszet. Kenjük rá a tejszínes krém 1/3-át és simítsuk el egyenletesen. Kanalazzuk rá a kihűlt alma felét és nyomkodjuk bele a krémbe.
A karamellt kanalazzuk egy habzsákba vagy zacskóba és vágjunk az egyik sarkán kicsit nagyobb jukat, majd csíkozzuk be vele az alma tetejét.
Ekkor tegyük ki újabb sor keksszel és ismételjük meg az előző folyamatot.
A keksz tetjét kenjük meg a maradék krémmel, majd ízlés szerint díszítsük karamellel.
Tegyük pár órára vagy egy éjszakára hüvös helyre. Másnap szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »