Karamellás, almás kocka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Karamellszósz:
- 25 dkg cukor
- 4 ek víz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- csipet só
Töltelék:
- 6 nagyobb, savanykás alma
- 1 tk fahéj
- kb 60 g cukor
- 2 tk vaj
- 850 ml habtejszín
- 2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
- kb 2-3 ek porcukor
- 25 dkg mascarpone
Rétegzéshez:
- vajas keksz (90 db)
Elkészítése:
Karamellszósz:
A cukorhoz adjuk hozzá a vizet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha a cukor felolvadt, akkor emeljük a hőfokot magasabbra és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára.
Ha elérte a megfelelő színt, akkor húzzuk félre és öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a sót, majd tegyük vissza a tűzre, mérsékeljük alatta a lángot. Ne ijedjünk meg, a cukor kissé összecsomósodik, de keverjük alacsony lángon addig, amíg teljesen homogén nem lesz.
Amikor elkészül, még folyósnak tűnhet, de ahogyan hűl ki, folyamatosan sűrűsödik. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
Az almákat hámozuk meg, magházukat vágjuk ki és szeljük vastagabb szeletekre. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, cukrot és fahéjat, majd pároljuk roppanósra. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
Ha kész tegyük félre.
A tejszínhez adjuk hozzá a porcukrot, mascarponét és a vaníliát, majd verjük fel keményre.
Összeállítás:
Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy állítható sütikeretet és tegyünk az aljára 5*6 darab kekszet. Kenjük rá a tejszínes krém 1/3-át és simítsuk el egyenletesen. Kanalazzuk rá a kihűlt alma felét és nyomkodjuk bele a krémbe.
A karamellt kanalazzuk egy habzsákba vagy zacskóba és vágjunk az egyik sarkán kicsit nagyobb jukat, majd csíkozzuk be vele az alma tetejét.
Ekkor tegyük ki újabb sor keksszel és ismételjük meg az előző folyamatot.
A keksz tetjét kenjük meg a maradék krémmel, majd ízlés szerint díszítsük karamellel.
Tegyük pár órára vagy egy éjszakára hüvös helyre. Másnap szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »