Karamellás, almás kocka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Karamellszósz:
- 25 dkg cukor
- 4 ek víz
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- csipet só
Töltelék:
- 6 nagyobb, savanykás alma
- 1 tk fahéj
- kb 60 g cukor
- 2 tk vaj
- 850 ml habtejszín
- 2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
- kb 2-3 ek porcukor
- 25 dkg mascarpone
Rétegzéshez:
- vajas keksz (90 db)
Elkészítése:
Karamellszósz:
A cukorhoz adjuk hozzá a vizet, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha a cukor felolvadt, akkor emeljük a hőfokot magasabbra és karamellizáljuk a cukrot aranybarnára.
Ha elérte a megfelelő színt, akkor húzzuk félre és öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a sót, majd tegyük vissza a tűzre, mérsékeljük alatta a lángot. Ne ijedjünk meg, a cukor kissé összecsomósodik, de keverjük alacsony lángon addig, amíg teljesen homogén nem lesz.
Amikor elkészül, még folyósnak tűnhet, de ahogyan hűl ki, folyamatosan sűrűsödik. Tegyük félre, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
Az almákat hámozuk meg, magházukat vágjuk ki és szeljük vastagabb szeletekre. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá az almát, cukrot és fahéjat, majd pároljuk roppanósra. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
Ha kész tegyük félre.
A tejszínhez adjuk hozzá a porcukrot, mascarponét és a vaníliát, majd verjük fel keményre.
Összeállítás:
Készítsünk elő egy nagy gáztepsit vagy állítható sütikeretet és tegyünk az aljára 5*6 darab kekszet. Kenjük rá a tejszínes krém 1/3-át és simítsuk el egyenletesen. Kanalazzuk rá a kihűlt alma felét és nyomkodjuk bele a krémbe.
A karamellt kanalazzuk egy habzsákba vagy zacskóba és vágjunk az egyik sarkán kicsit nagyobb jukat, majd csíkozzuk be vele az alma tetejét.
Ekkor tegyük ki újabb sor keksszel és ismételjük meg az előző folyamatot.
A keksz tetjét kenjük meg a maradék krémmel, majd ízlés szerint díszítsük karamellel.
Tegyük pár órára vagy egy éjszakára hüvös helyre. Másnap szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »