Epres-vanília pudingos pohárkrém recept
Hozzávalók:
Epres részhez:
- 50 dkg eper
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 4 db szegfűszeg
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1 dl víz
- 2 tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz
Vaníliás pudingkrémhez:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt epret, adjuk hozzá a vizet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját és a citromlevet, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy az eper nehogy szétfőljön.
A keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük az eperhez és óvatosan kevergetve addig főzzük míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejhez adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd kezdjük el melegíteni.
Közben adjuk hozzá a simára kevert pudingos tejet is, majd állandó keverés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hűtsük ki.
Amikor a puding kihűlt, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert tejszínhabot.
Az elkészült vaníliás pudingot az eperzselével váltakozva kanalazzuk bele a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hagyjuk kicsit felmelegedni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.