Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tepertőkrémes rudacskák recept

Tepertőkrémes rudacskák
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 35 dkg liszt
    • 2 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 2 kk só
    • 5 dkg margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája

    Tepertőkrémhez:

    • 15 dkg darált tepertő
    • 1 kk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 1 ek margarin

    Lekenéshez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.

    Alaposan kidagasztjuk.

    Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

    Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet. A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk. A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.
    A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.

    Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük. Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk. Megint pihentetjük 20 percet.

    Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire. Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk. Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.

    Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.

    A sütőt előmelegítjük.

    A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.

    Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket

    180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

    A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

    Nekem ebből az adag tésztából 30 rudacska készült.

    Tipp:

    Volt kevéske tepertő itthon, de pogácsának kevésnek bizonyult. Készítettem belőle rudacskákat. Nagyon szófogadó finomságok lettek, egy sem dőlt el a sütés alatt :-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá