Tepertőkrémes rudacskák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepertőkrémes rudacskák

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája

Tepertőkrémhez:

  • 15 dkg darált tepertő
  • 1 kk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek margarin

Lekenéshez:

  • 1 egész tojás felverve
  • 1 ek tej

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk, betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját.

Alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a margarinnal krémesre kavarjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a tepertőkrémet. A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk. A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó harmadot felfelé, rá terítjük.
A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük. Újra elnyújtjuk 5 mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk. Megint pihentetjük 20 percet.

Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire. Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra nyújtjuk. Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk, majd kb. 7 cm hosszú, 1,5 cm széles rudakra szeleteljük.

Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk, egymástól nem túl távol.

A sütőt előmelegítjük.

A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.

Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket

180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Nekem ebből az adag tésztából 30 rudacska készült.

Tipp:

Volt kevéske tepertő itthon, de pogácsának kevésnek bizonyult. Készítettem belőle rudacskákat. Nagyon szófogadó finomságok lettek, egy sem dőlt el a sütés alatt :-)