Szezámmagos-sajtos csavart recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg rétesliszt
- 38 dkg margarin
- 0,5 dl tej + csipet cukor + 2 kk liszt
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3 dkg élesztő
- 175 g tejföl
- só (ízlés szerint)
- 1 tk őrölt kömény
A kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- (esetleg piros paprika)
A szóráshoz:
- szezámmag
Elkészítése:
Egy nagyobb pohárban a tejet mikróban meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ebbe pedig beleteszünk egy kis lisztet (kb 2 kiskanál). Jól összekeverjük. Ez a kovász. Hagyjuk pár percig, had fusson fel (de vigyázzunk, nehogy kifusson a pohárból).
Közben elkészítjük a tésztát: a kimért lisztet egy tálba tesszük. Beletesszük a vajat és a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a köményt és végül a felfuttatott élesztőt.
Jól összedolgozzuk, rugalmas tésztává összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 40 percre betesszük a hűtőbe pihenni, majd lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és pizzavágóval rudakat vágunk (Nekem kb 1-1,5 cm széles és kb 13 cm hosszú volt).
A kenéshez a felvert tojáshoz szórhatunk kis pirospaprikát. Megkenjük a kinyújtott, csíkokra vágott tésztát a felvert tojással és jó vastagon megszórjuk szezámmaggal, majd minden egyes tésztát megcsavarunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk a tésztát és szép halvány barnára sütjük ( ez kb 20-25 perc).