Szezámmagos-sajtos csavart

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szezámmagos-sajtos csavart

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 70 dkg rétesliszt
  • 38 dkg margarin
  • 0,5 dl tej + csipet cukor + 2 kk liszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 175 g tejföl
  • só (ízlés szerint)
  • 1 tk őrölt kömény

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • (esetleg piros paprika)

A szóráshoz:

  • szezámmag

Elkészítése:

Egy nagyobb pohárban a tejet mikróban meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ebbe pedig beleteszünk egy kis lisztet (kb 2 kiskanál). Jól összekeverjük. Ez a kovász. Hagyjuk pár percig, had fusson fel (de vigyázzunk, nehogy kifusson a pohárból).

Közben elkészítjük a tésztát: a kimért lisztet egy tálba tesszük. Beletesszük a vajat és a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, a köményt és végül a felfuttatott élesztőt.

Jól összedolgozzuk, rugalmas tésztává összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 40 percre betesszük a hűtőbe pihenni, majd lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és pizzavágóval rudakat vágunk (Nekem kb 1-1,5 cm széles és kb 13 cm hosszú volt).

A kenéshez a felvert tojáshoz szórhatunk kis pirospaprikát. Megkenjük a kinyújtott, csíkokra vágott tésztát a felvert tojással és jó vastagon megszórjuk szezámmaggal, majd minden egyes tésztát megcsavarunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk a tésztát és szép halvány barnára sütjük ( ez kb 20-25 perc).