Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa recept

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 55 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 tk cukor
    • 2 dl tej
    • 2 kk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 dl tejföl
    • 10 dkg margarin

    Hajtogatáshoz:

    • 20 dkg margarin
    • 3 nagy gerezd fokhagyma
    • 1 nagy marék friss spenótlevél

    Kenéshez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan elkeverjük. A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük. Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.

    Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint. Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.

    A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.  Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

    Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Kb. 20 percet még kelesztjük.

    Lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

    Tipp:

    30 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá