Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtos-magos sós recept

Sajtos-magos sós
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg zsír/margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek só
    • 1 tk cukor
    • 2 dkg élesztő
    • 15-20 dkg sajt(reszelve)
    • hideg tej(amennyit felvesz)
    • + 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tetejére
    • esetleg magok(kömény,mák,dió,szezám,len)

    Elkészítése:

    A lisztbe keverjük a sót, cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt, reszelt sajt felét és a zsiradékot(zsírral és margarinnal is elkészítettem már ,mindkét verzióval pocak kompatibilis :)

    Tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk. Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk :) A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük (legjobb egy éjszakára), vagy 1-2 óra múlva, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk (nehéz feladat,mert kemény a tészta) kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk vagy formákat szúrunk ki.

    A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk, tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük(légkeverésen 10-12 perc)

    Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!

    Tipp:

    Emlékeztek “nem mai tinik” amikor még a cukrászdákban lehetett kapni, amolyan szájpadlásra tapadós, abba nem hagyható, sós kockákat? Tetejükre sajttal vagy köménnyel, szezámaggal, mákkal volt megszórva…sokáig tárolható és isteni finom volt … nem szaporítom tovább a szót! Megtaláltam a tuti receptet!Igazi, rég elfeledett ízemlékeket ébresztett fel bennem!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá