Sajtos kifli recept

Hozzávalók:
- 450 g finomliszt
- 3 dl tej
- 50 g vaj
- 1 cs instant élesztő
- 1 kk kristálycukor
- 1 tk só
- kevés langyos tej a kenéshez
Elkészítése:
Első és egyik legfontosabb lépésként a tejet a cukorral felmelegítem, de semmiképp sem forróra! Egy nagyobb bögrébe, akár mérőpohárba töltöm, beleszórom az élesztőt és elkeverem.
Konyharuhával letakarva, körülbelül 10 percig futtatom az élesztőt.
A vajat felolvasztom, majd langyosra hűtöm. Nyugodtan készíthetitek abban a lábasban, amiben a tej is melegedett, úgyis egy helyre megy. A kimért liszthez hozzáadom a sót, amit elkeverek vele. Erre azért van szükség, mert a só, közvetlenül találkozva az élesztővel, szétfolyatja azt.
Az élesztős tejet, a vajat ráöntöm a lisztre. Alaposan megdagasztom, egészen addig folytatva a műveletet, míg az edénytől teljesen el nem válik a tészta. Ha túl puhának érezzük, pici lisztet eldolgozhatunk benne pluszban, ha túl kemény lenne, abban az esetben öntsünk hozzá még egy pici langyos tejet.
Az edény alját, majd a tészta tetejét is picit belisztezem és konyharuhával letakarva, meleg helyen, 1 órán át hagyom kelni.
Az idő letelte után a tálból lisztezett felületre borítom, a kezemmel óvatosan kör alakúra húzgálom. Ezt követően hat részre, nagyjából háromszög alakra vágom a tésztát. Ezeket a cikkeket nyújtófával körülbelül fél cm vastagra nyújtom.
A széles feléről indulva, két szélét mindig picit kifelé húzva, szorosra tekerem, végül meghajlítom. Egy tepsit sütőpapírral bélelek és a kifliket ráteszem.
Tetejüket ecset segítségével megkenem langyos tejjel, majd megszórom reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm. Ahogy a képen látjátok, egészen csinosra sikerültek volna, ha nem kelnek össze, mivel sajnos túl kicsi tepsit választottam, de jelentem, az íze, állaga hibátlan.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »