Sajtos kifli recept
Hozzávalók:
- 450 g finomliszt
- 3 dl tej
- 50 g vaj
- 1 cs instant élesztő
- 1 kk kristálycukor
- 1 tk só
- kevés langyos tej a kenéshez
Elkészítése:
Első és egyik legfontosabb lépésként a tejet a cukorral felmelegítem, de semmiképp sem forróra! Egy nagyobb bögrébe, akár mérőpohárba töltöm, beleszórom az élesztőt és elkeverem.
Konyharuhával letakarva, körülbelül 10 percig futtatom az élesztőt.
A vajat felolvasztom, majd langyosra hűtöm. Nyugodtan készíthetitek abban a lábasban, amiben a tej is melegedett, úgyis egy helyre megy. A kimért liszthez hozzáadom a sót, amit elkeverek vele. Erre azért van szükség, mert a só, közvetlenül találkozva az élesztővel, szétfolyatja azt.
Az élesztős tejet, a vajat ráöntöm a lisztre. Alaposan megdagasztom, egészen addig folytatva a műveletet, míg az edénytől teljesen el nem válik a tészta. Ha túl puhának érezzük, pici lisztet eldolgozhatunk benne pluszban, ha túl kemény lenne, abban az esetben öntsünk hozzá még egy pici langyos tejet.
Az edény alját, majd a tészta tetejét is picit belisztezem és konyharuhával letakarva, meleg helyen, 1 órán át hagyom kelni.
Az idő letelte után a tálból lisztezett felületre borítom, a kezemmel óvatosan kör alakúra húzgálom. Ezt követően hat részre, nagyjából háromszög alakra vágom a tésztát. Ezeket a cikkeket nyújtófával körülbelül fél cm vastagra nyújtom.
A széles feléről indulva, két szélét mindig picit kifelé húzva, szorosra tekerem, végül meghajlítom. Egy tepsit sütőpapírral bélelek és a kifliket ráteszem.
Tetejüket ecset segítségével megkenem langyos tejjel, majd megszórom reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm. Ahogy a képen látjátok, egészen csinosra sikerültek volna, ha nem kelnek össze, mivel sajnos túl kicsi tepsit választottam, de jelentem, az íze, állaga hibátlan.