Házi ropi recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1,2 dl víz
- 1 dl tej
- 1,2 dkg friss élesztő
- 4 ek olívaolaj
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
Elkészítése:
A cukros víz és langyos tej keverékébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olajat, a lisztet, végül a sót, és alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Nem kell keleszteni, azonnal formázhatjuk. A pihenőben lévő tésztát letakarjuk, hogy ne száradjon.
A tésztát 6-8 kisebb részre osztjuk, mindegyiket kis téglalappá nyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagra). Pizzavágóval vékony csíkokat vágunk belőle, amelyeket enyhén megsodorva sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. Ízlés szerint sóval vagy szezámmaggal megszórjuk, előtte vízzel finoman megspricceljük, hogy a fűszerek tapadjanak.
Ezután félretesszük egy rövid ideig kelni, majd légkeveréses sütőben 185 fokon sütjük. Ha hagyományos sütőt használunk, 200 fokra előmelegítjük, és szükség szerint félidőben megfordítjuk a tepsit.