Házi ropi

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1,2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1,2 dkg friss élesztő
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk só

Elkészítése:

A cukros víz és langyos tej keverékébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Hozzáadjuk az olajat, a lisztet, végül a sót, és alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Nem kell keleszteni, azonnal formázhatjuk. A pihenőben lévő tésztát letakarjuk, hogy ne száradjon.

A tésztát 6-8 kisebb részre osztjuk, mindegyiket kis téglalappá nyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagra). Pizzavágóval vékony csíkokat vágunk belőle, amelyeket enyhén megsodorva sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. Ízlés szerint sóval vagy szezámmaggal megszórjuk, előtte vízzel finoman megspricceljük, hogy a fűszerek tapadjanak.

Ezután félretesszük egy rövid ideig kelni, majd légkeveréses sütőben 185 fokon sütjük. Ha hagyományos sütőt használunk, 200 fokra előmelegítjük, és szükség szerint félidőben megfordítjuk a tepsit.