Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagymama vajas pogácsája recept

A nagymama vajas pogácsája
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

     

    • 50 dkg finomliszt
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 csapott evőkanál só
    • 175–200 g tejföl
    • 50 g friss élesztő

    A kenéshez

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítés

    A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd a hideg vajat vagy margarint alaposan elmorzsoljuk benne. Fontos, hogy a zsiradék jól elkeveredjen a liszttel, így lesz a pogácsa omlósabb.

    A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojássárgákat, a tejfölt, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt nem szükséges felfuttatni, a hosszú pihentetés alatt szépen dolgozni fog.

    A hozzávalókat kézzel vagy dagasztógéppel összegyúrjuk. Közepesen lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, kevés tejfölt még adhatunk hozzá. A tésztát tálba tesszük, lefedjük fóliával és legalább 5-6 órára, de legjobb egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

    A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét vékonyan berácsozzuk, hogy sütés közben szépen nyíljon. Felvert tojással lekenjük, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és 10-15 percig pihentetjük, amíg a sütő felmelegszik. Ha szeretnénk, ekkor megszórhatjuk a tetejüket reszelt sajttal.

    Előmelegített sütőben 180-200 °C-on sütjük, amíg világos aranyszínt kapnak. Nem szabad túlsütni, az aljuk éppen csak kapjon egy vékony kérget, belül maradjanak puhák.

    Tipp

    A tészta hűtőben akár 24 órát is eláll, így sütés előtt mindig csak annyit kell elővenni belőle, amennyire szükség van. Ha sajtosan készül, érdemes finomra reszelt sajtot használni, így nem húzza le a pogácsák tetejét sütés közben.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek