Krumplis pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj)
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 20 dkg főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré)
- 1 evőkanál só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
Elkészítése:
A felkockázott krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át, majd hagyjuk kihűlni.
A langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd letakarva futtassuk fel.
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a zsírt vagy a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Én házi zsírral gyúrtam össze, mert azzal sokkal puhább, ízesebb, finomabb. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a kihűlt krumplit vagy a maradék krumplipürét, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ha esetleg ragadna, akkor egy kis lisztet, ha pedig kissé száraz lenne, akkor egy kis hideg tejet öntsünk hozzá.
Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb 1 óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra és éles késsel kockázzuk be a tetejét. Fontos, hogy minél mélyebben vágjuk be a tésztát, annál ropogósabb lesz a pogácsa teteje. Szúrjuk ki a kinyújtott tésztát egy közepes méretű pogácsaszaggatóval, majd egymástól kicsit távolabb tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, majd a tetejét kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 30 perc alatt süssük szép pirosra.