Kovászos krumplis pogácsa recept
Hozzávalók:
- 200 g kovászolt kovász
- 100 ml víz
- 100 ml tejföl
- 200 g krumpli (főtt, reszelt)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 600 g sima liszt
- 150 g zsír
- 15 g só
Elkészítése:
A kovászt kikeverjük a langyos vízzel és tejföllel. Hozzákeverjük a lehűtött, főtt, reszelt krumplit, majd a 2 tojást, azután a liszttel lazán összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a sót és a puha zsírt, és alaposan összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Ezután meghajtogatjuk, és kb. fél órát pihentetjük, majd a hajtogatást még 3x megismételjük fél órás pihenésekkel.
Ezután liszttel meghintett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és bevagdossuk a tetejét. Éles késsel kockákra vágjuk, vagy kiszaggatjuk a pogácsát, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ismét hagyjuk kb. 30-40 percet pihenni. Majd hideg vízzel, vagy tejjel lekenjük, és megszórjuk magokkal, vagy reszelt sajttal.
200°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Mi a kovászolt kovász? A kovászt 2x etetjük meg, először délben utána este 22.00-kor és csak másnap használjuk fel.