Kovászos krumplis pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 200 g kovászolt kovász
  • 100 ml víz
  • 100 ml tejföl
  • 200 g krumpli (főtt, reszelt)
  • 2 tojás
  • 600 g sima liszt
  • 150 g zsír
  • 15 g só

Elkészítése:

A kovászt kikeverjük a langyos vízzel és tejföllel. Hozzákeverjük a lehűtött, főtt, reszelt krumplit, majd a 2 tojást, azután a liszttel lazán összekeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a sót és a puha zsírt, és alaposan összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.

Ezután meghajtogatjuk, és kb. fél órát pihentetjük, majd a hajtogatást még 3x megismételjük fél órás pihenésekkel.

Ezután liszttel meghintett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és bevagdossuk a tetejét. Éles késsel kockákra vágjuk, vagy kiszaggatjuk a pogácsát, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ismét hagyjuk kb. 30-40 percet pihenni. Majd hideg vízzel, vagy tejjel lekenjük, és megszórjuk magokkal, vagy reszelt sajttal.

200°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Mi a kovászolt kovász? A kovászt 2x etetjük meg, először délben utána este 22.00-kor és csak másnap használjuk fel.