Gubarúd recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 4 dkg margarin
- 1 csapott ek tejföl
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1/2 dl tej
- 1/2 dl langyos víz
Elkészítése:
Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tejben futtatott élesztőt, a puha margarint és a tejfölt, majd összedolgozzuk. Ha nagyon száraz és nem áll össze, pici vízzel rásegítünk, szép sima, puha tésztagombócot készítünk és letakarva legalább 2-2,5 órát pihentetjük, kelesztjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett deszkára téve ujjnyi vastagra sodorjuk és késsel szintén ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, amiket a tenyerünkkel kissé megsodrunk.
Sütőlemezre téve langyos vízzel megfújjuk és 180 fokon 15-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve még forrón ismét befújjuk vízzel és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Pár óra múlva (miután teljesen kihűltek) a rudakat egy szövetzsákba rakjuk, a száját lekötjük és szellős, hűvös helyen lógatva tároljuk. Amikor felhasználjuk, akkor szeleteljük fel kisebb darabokra.
Jó étvágyat kívánok!