Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egyszerű tepertős pogácsa recept

Egyszerű tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1 tk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 6 dkg zsír
    • 10 dkg darált tepertő
    • 1 dl tej
    • 1 kk cukor
    • 2 dkg friss élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni

    Elkészítése:

    Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, és rászórjuk a cukrot. Félretesszük, és hagyjuk felfutni.

    A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt és a darált tepertőt. Elkezdjük összegyúrni, majd hozzáadjuk az élesztős tejet.

    Enyhén lisztezett munkalapon alaposan kidolgozzuk. Lefedjük és meleg helyen pihentetjük legalább egy órát.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megszórjuk egy csipet borssal. Háromszor hajtogatjuk, 20 perces szünetekkel. A tésztát képzeletben elharmadoljuk. A felső részt középre hajtjuk, az alsót pedig rá, majd a jobb oldalt középre és a bal oldalt rá.

    Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, a tetejét pedig éles pengéjű késsel berácsozzuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

    Letakarva még 30 percet pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 25 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Amikor a családban van, aki diétázik és meg szeretne szabadulni pár felesleges kilótól, akkor nehéz szívvel, de bizonyos ételek ritkábban vagy egyáltalán nem készülnek. Ilyen a pogácsa is. De ahogy kallódott egy kevés tepertő egy kis zacskóban, úgy már napok óta ott motoszkált a fejemben a tepertős pogácsa gondolata. Na, akkor legalább csak egy fél adagot készítek.
    Bár van jól bevált receptem, amiben a tésztát a hajtogatáskor kenegetem meg tepertőkrémmel, most mégis beledagasztottam a tésztába. Mivel a tepertő nem volt nagyon húsos, ezért az apró darabkák a pogácsán sem nagyon látszanak. Valóban nem lett jelentős mennyiség, mert csak egy egész nagy tepsit töltött meg, de nagyon finom lett, omlós és jó borsos.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá