Udvari malacpörkölt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 kg bőrös malachús (csontos comb)
- 1 db nyelv
- 1 db szív
- fél tüdő
- 1,5 kg vöröshagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 5 paprika (színes is)
- 1/2 csípős hegyes paprika (opcionális)
- 3 paradicsom
- 100 g házi vitaprik (sós, darált, enyhén csípős paprika)
- 1 ek zsír
- 1 kk köménymag
- 4 kk őrölt pirospaprika
- só
- 2 dl száraz bor
Elkészítése:
Az alapanyagokat előkészítem. A húst kockákra vágom, a hagymát feldarabolom, a fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom, a paprikát, paradicsomot apróra darabolom. A tüdőt és a szívet is kockákra vágom, a nyelvet egészben hagyom.
A hagymát zsíron megdinsztelem, majd a köménymagot hozzáadva enyhén megpirítom ezt is. A csontos darabokat (ha van ilyen), és a belsőséget teszem először a bográcsba (a nyelvet egészben). Ezeket is kicsit pirítom, majd a paprikát a csípős paprikát, a fokhagymát, és a paradicsomot is hozzáadva felöntöm 1 d. száraz borral, valamint kevés vízzel. Éppen annyival, hogy ne lepje el. Így fél órát főzöm.
Ekkor adtam hozzá a színhúst, megsóztam kicsit, hozzáadtam a saját darált paprikámat és felöntöttem kevés vízzel. Vízből egy 2 literes flakonnal tettem magam mellé, aminek kb. 3/4 részét használtam el, időnként pótolva. Mindig csak annyit tettem hozzá, amennyit épp elbírt a pörkölt sűrűsége.
Nekem a készre főzéshez két és félórára volt szükségem, de ez változhat. Kóstolással tudjuk mind a fűszerezettséget, mind a hús állagát felmérni. Mielőtt az őrölt pirospaprikát is hozzáadtam volna, a nyelvet kiemeltem, majd mikor kihűlt, eltávolítottam róla a fölösleget, felszeleteltem, és visszaraktam a pörköltbe.
Az őrölt pirospaprikát a tetejére szórtam, majd egy kis bort rálocsolva összekevertem. Pár perc múlva kész lett a pörkölt.