Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Udvari malacpörkölt recept

Udvari malacpörkölt
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 5 kg bőrös malachús (csontos comb)
    • 1 db nyelv
    • 1 db szív
    • fél tüdő
    • 1,5 kg vöröshagyma
    • 1 kisebb fej fokhagyma
    • 5 paprika (színes is)
    • 1/2 csípős hegyes paprika (opcionális)
    • 3 paradicsom
    • 100 g házi vitaprik (sós, darált, enyhén csípős paprika)
    • 1 ek zsír
    • 1 kk köménymag
    • 4 kk őrölt pirospaprika
    • 2 dl száraz bor

    Elkészítése:

    Az alapanyagokat előkészítem. A húst kockákra vágom, a hagymát feldarabolom, a fokhagymát megtisztítom, kés lapjával szétnyomom, a paprikát, paradicsomot apróra darabolom. A tüdőt és a szívet is kockákra vágom, a nyelvet egészben hagyom.

    A hagymát zsíron megdinsztelem, majd a köménymagot hozzáadva enyhén megpirítom ezt is. A csontos darabokat (ha van ilyen), és a belsőséget teszem először a bográcsba (a nyelvet egészben). Ezeket is kicsit pirítom, majd a paprikát a csípős paprikát, a fokhagymát, és a paradicsomot is hozzáadva felöntöm 1 d. száraz borral, valamint kevés vízzel. Éppen annyival, hogy ne lepje el. Így fél órát főzöm.

    Ekkor adtam hozzá a színhúst, megsóztam kicsit, hozzáadtam a saját darált paprikámat és felöntöttem kevés vízzel. Vízből egy 2 literes flakonnal tettem magam mellé, aminek kb. 3/4 részét használtam el, időnként pótolva. Mindig csak annyit tettem hozzá, amennyit épp elbírt a pörkölt sűrűsége.

    Nekem a készre főzéshez két és félórára volt szükségem, de ez változhat. Kóstolással tudjuk mind a fűszerezettséget, mind a hús állagát felmérni. Mielőtt az őrölt pirospaprikát is hozzáadtam volna, a nyelvet kiemeltem, majd mikor kihűlt, eltávolítottam róla a fölösleget, felszeleteltem, és visszaraktam a pörköltbe.

    Az őrölt pirospaprikát a tetejére szórtam, majd egy kis bort rálocsolva összekevertem. Pár perc múlva kész lett a pörkölt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá