Töltött karaj recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg kicsontozott karaj
- liszt
- 4 db lila- és 2 db vöröshagyma
- 2 ek hecsedlilekvár
- 20 dkg füstölt sajt
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 5-6 dl tej a besamellhez
- 2-3 fürt szőlő
- 15 dkg füstölt főtt tarja
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk majd sózzuk, borsozzuk, lisztbe megforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Kiszedve a serpenyőből lecsepegtetjük, félretesszük.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, én vegyes színűt szoktam használni, majd a kétféle hagymát is megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk. A visszamaradt olajba beletesszük a hagymákat és a szőlőszemeket, kicsit sózzuk, frissen borsozzuk, és fedő alatt elkezdjük párolni, majd kb 5 perc után 2 ek hecsedli, más néven csipkebogyólekvárt keverünk hozzá, így felforraljuk és kb még 10 percig főzzük mérsékelt lángon.
A füstölt, főtt tarját felkockázzuk, félretesszük.
A kisült hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozunk evőkanállal a lilahagymás alapból, megszórjuk a kockára vágott füstölt tarjával és ezután elkészítjük a füstölt sajtos besamelt.
A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük, majd a lereszelt füstölt sajtot is. Amikor elolvadt benne, nagyon pici sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és a húsok tetejére kanalazzuk.
Fóliával lefedve a tepsit, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fólia nélkül 5 percig.
Nagyon finom, leginkább burgonyapürével.